Tarnów, Kraków, Krynica-Zdrój, Nowy Targ
+48 693 110 752
Poradnik:Zakwaszenie organizmu
czym jest zakwaszenie organizmu - Gabinet Prekursor

W aptekach i drogeriach można znaleźć reklamowane w prasie czy telewizji suplementy odkwaszające, a w kolorowych magazynach, na forach i w poradnikach internetowych – liczne informacje o tym, jak skutecznie odkwasić organizm.

Niestety, autorzy reklam czy wpisów skupiają się przede wszystkim na rekomendowaniu gotowych rozwiązań, a rzadko kiedy na wszechstronnym przybliżeniu problemu. A więc na tym, czym właściwie jest zakwaszenie organizmu?

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Zgodnie z formalną definicją, zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej na rzecz czynnika kwasowego. Zakwaszenie powoduje zakłócenia metabolizmu, a w rezultacie jest przyczyną wielu poważnych chorób, także tych powszechnie uważanych za cywilizacyjne.

Innymi słowy, zakwaszenie to zaburzenie będące wynikiem między innymi błędnego sposobu odżywiania się, powiązane z nadmiernym spożywaniem produktów o właściwościach zakwaszających przy jednoczesnym spożywaniu zbyt małej ilości produktów o zasadowym pH. Warto nadmienić, że skala pH wynosi od 0 do 14, a optymalne pH ludzkiego organizmu wynosi około 7,35-7,45.

Płyny obecne w naszych organizmach mają różne pH, ale dzięki naturalnym mechanizmom regulującym – i jeśli jesteśmy zdrowi – ogólne pH utrzymywane jest na właściwym poziomie. Jednak gdy organizm jest zakwaszony, zwłaszcza długotrwale, mechanizmy te muszą radzić sobie z metabolizowaniem i wydalaniem z niego większej ilości kwasotwórczych związków, co jest bardzo obciążające, a w konsekwencji szkodliwe dla zdrowia.

Co zakwasza organizm?

Przyczyn zakwaszenia organizmu jest bardzo wiele. Jedną z nich jest oczywiście nieprawidłowa dieta. Należy zaznaczyć, że wszystkie produkty, które spożywamy, można podzielić na kwasotwórcze, zasadotwórcze lub obojętne. Gdy je trawimy, organizm uwalnia aminokwasy, kwasy organiczne, witaminy, składniki mineralne, wolne kwasy tłuszczowe oraz monocukry, które są następnie metabolizowane. To od efektu metabolizowania zależy, czy żywność działa kwasotwórczo czy zasadotwórczo i czy homeostaza naszego organizmu zostaje zachwiana. Zmiana odczynu krwi na kwaśny sprawia, że organizm stara się ją zalkalizować. W tym celu pobiera wapń z kości, zużywając tak ważne dla naszego zdrowia składniki mineralne, witaminy oraz tlen.

Stosowanie zdrowej, zrównoważonej diety – bogatej w świeże warzywa i owoce, ubogiej w mięso, takiej, w której nie ma miejsca na żywność przetworzoną i która składa się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych – pozwala organizmowi łatwiej poradzić sobie z utrzymaniem właściwego pH. Jednak właściwa dieta to jedynie pierwszy, chociaż bardzo ważny, krok do odkwaszenia, a w konsekwencji – do zdrowia.

Co jeszcze wpływa na zakwaszenie organizmu? Ważne jest nie tylko co, ale i jak oraz kiedy jemy. Istotne jest też dokładne przeżuwanie pokarmów i nie spożywanie posiłków zbyt późno. Na zakwaszenie wpływają także używki, stres, niedostateczne nawodnienie organizmu, błędnie przeprowadzone kuracje odchudzające, brak ruchu czy nadmierny wysiłek.

Oto pełna lista czynników zakwaszających organizm:

  • brak zrównoważonej diety
  • niedokładne przeżuwanie pokarmów
  • spożywanie posiłków zbyt późno
  • niedobory pierwiastków i witamin
  • nadmiar używek
  • niedostateczne zaopatrywanie organizmu w wodę
  • stres i brak snu
  • źle przeprowadzone, wysokobiałkowe kuracje odchudzające
  • brak ruchu
  • nadmierna aktywność fizyczna
  • płytkie oddychanie (nawykowe)
  • obecność pasożytów
  • nadmiar chemicznych leków (także pozornie nieszkodliwych przeciwbólowych)
  • zatrucie metalami ciężkimi
Masz pytania?

Zadzwoń do nas lub napisz, chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania (+48 693110752)

Related Posts